Yoga bra för kropp och själ

Yoga

Om du är ute efter ett helhetsgrepp som är bra för både kropp och själ och som man kan göra både hemma eller i grupp, då kan en yogavariant vara rätta träningen för dig!

Historiskt sett kommer yogan från Indien där den genomsyrat samhället på flera olika nivåer. Den har både haft att göra med filosofi, psykologi och religion. Idag har västvärlden sedan en ganska lång tid, anammat det positiva med denna form av träning och för de flesta associeras yoga med träning i lugnt tempo och inte med religion eller något annat. Tex sägs träningen ha en god effekt på din sömn. Samma har en bra säng. Köp den här.

Det finns flera olika varianter på yogaövningar men alla har en sak gemensamt och det är andningen. Man ska andas lugnt och djupt, slappna av i kroppen. Redan runt 400 e.kr skrevs en noggrann manual ned, med beskrivningar hur man skulle utföra de olika rörelserna.

I dag är yogagrupper en stor del av det utbud av träning alla kan ta del av och det är till stor del byggt på det som kallas Hathayoga, vilket innebär att man genom specifika rörelser ska nå inre harmoni. Tycker man inte om att träna tillsammans kan man enkelt köpa en tränings-DVD på www.yogalove.se att köra hemma, eller följa träningsprogram via olika onlinekanaler. Det enda man behöver är en yogamatta och bekväma kläder, tex ett par tajts och en t-shirt. Ordna ett glas vatten innan, om du blir törstig under passet. Trots att yogarörelser är långsamma och kan se enkla ut blir man ganska svettig.

Vill man köra lite mer avancerade former finns grupper som paryoga, där man använder varandras kroppstyngd för att finna balans och styrka i övningarna. Det finns även pass som tex poweryoga, som kanske inte är det man ska starta med som nybörjare.

Landstingen kan ibland rekommendera olika yogavarianter för personer som behöver träna skonsamt. Tex finns träningspass där man sitter på en stol, istället för att ligga på en matta på golvet. Även om man har ont i ben eller rygg, kan man ändå tillgodogöra sig vissa delar av yogaövningarna.

Yogaträning anses vara en bra form för kroppen och många kan vittna om att de lugnar ner sig, får ner andningen, stressen släpper och man stretchar ut de olika musklerna varje gång man tränar. Alla kan träna och alla kan tillgodogöra sig träningen utifrån sina förutsättningar. Tycker man att vissa övningar är för svåra kan man oftast modifiera dem så att de går att genomföra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *