Vad är ett kylskåp?

kylskåp

Ett kylskåp är en populär hushållsapparat som består av ett värmeisolerade fack och en värmepump (mekanisk, elektronisk eller kemisk) som överför värme från insidan av skåpet till dess yttre miljö, så att insidan är kyld till en temperatur under omgivningstemperaturen i rummet. Skåpet är en viktig förvaring av livsmedel, även en vanlig teknik i de utvecklade länderna. Den lägre temperaturen sänker reproduktionshastigheten av bakterier, så den reducerar graden av nedbrytning. Ett kylskåp upprätthåller en temperatur några grader över fryspunkten för vatten. Optimala temperaturområde för lättfördärvliga förvaring av livsmedel är 3 till 5 ° C (37 till 41 ° F). En liknande anordning som upprätthåller en temperatur under fryspunkten för vatten kallas för frys. Detta ersatte isskåp, som har varit en vanlig hushållsapparat i nästan ett och ett halvt sekel. Av detta skäl är ett kylskåp som ibland kallas ett isskåp en bra apparat.

De första kylsystem för livsmedel kyldes med hjälp av is. Artificiell kylning började i mitten av 1750-talet, och utvecklades i början av 1800-talet. År 1834 var den första arbetsdagen ång-kompressionskylanläggning skulle till att byggas. Den första kommersiella ismaskinen uppfanns 1854. År 1913 var då kylskåp för hemmabruk uppfanns. År 1923 införde Frigidaire den första fristående enheten. Införandet av freon på 1920-talet expanderade skåpet på marknaden under 1930-talet. Hem frysar som separata fack (större än nödvändigt bara för isbitar) infördes 1940. frysta livsmedel, tidigare en lyxartikel, blev vardagsmat.

Frysenheter används i hushåll och industri och handel. Kommersiella kylande skåp och frysaggregat hade varit i bruk i nästan 40 år innan hem modellerna kom. De flesta hushåll använder frysen-on-top-och-kyl-och på botten stil, som har varit den grundläggande stilen sedan 1940-talet. En ångkompressionscykel används i de flesta skåpen för hushållsbruk, kyl- och frysskåp och frysar. Nyare skåp kan innefatta automatisk avfrostning, kylt vatten och is från en dispenser i dörren.

Kyl- och frysskåp för förvaring av livsmedel finns verkligen i många olika storlekar. Bland de minsta är ett 4 Liters Peltier skåp och marknadsförs som att kunna hålla 6 burkar öl. Ett stort inhemskt skåp är lika högt som en person och kan vara lång och ca 1 m bred, med en kapacitet på 600 L. Kylande skåp och frysar kan vara fristående eller inbyggt i ett kök. Skåpet gör att den moderna familjen kan hålla maten fräsch längre än tidigare. Frysar tillåter människor att köpa mat i större ransoner och äta den i lugn och ro, och större ranson i inköp sparar även massor med pengar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *