Taklampor gör hemmet hemtrevligt

Taklampor

År 1876 tändes vid sågverken Maria i Hälsingland och Näs i Dalarna de första elektriska bågljuslamporna vilket gjorde att arbetsdagarna kunde förlängas under den mörkare årstiden vilket i sin tur ledde till ökad produktion. Dock tog det tid innan det elektriska ljuset blev tillgängligt för alla. Det första Elverket i Sverige öppnades i Göteborg år 1884. Främst var det industrin som använde sig av elkraft och en bit in på 1900-talet var fortsatt fotogenlampan den billigare och vanligaste typen av belysning. Elektrifieringen i Sverige tog fart först efter första världskrigets slut.

Du kan använda ett par nya taklampor? Se det stora urvalet av taklampor på lampemesteren.no

Idag är den moderna människan van vid elektricitet och mer eller mindre beroende av det, inte minst för att belysa hemmet. I varje rum finns flera ljuskällor, oavsett om det är i form av bordslampor, golvlampor, taklampor, fönsterlampor eller någon annan variant. Belysningen gör rummet mer hemtrevligt och man får anpassat ljus för att läsa, pyssla, laga mat och allt annat som man gör hemmavid.

Taklampor är ofta det som först fångar ens blick då man kliver in i ett rum, i alla fall om det är en hängande eller större variant. Dock kan även en plafond dra ögonen till sig. Precis som annan typ av belysning fångar taklamporna känslan i hemmet och de är en inredningsdetalj i sig själva. Man ska välja taklampa efter eget tycke och smak men behöver man hjälp erbjuder många återförsäljare hjälp med stylingtips och vid ett hembesök ges man nya idéer för hemmets belysning.

På 1980-talet återfanns en större modell av takfläkt i många svenska hem, en kombination av armatur och fläkt. Den fann sig snart förpassad till garderobens undangömda skrymslen men idag gör takfläkten comeback, om än i något annorlunda variant. Idag är de smidigare men har fortsatt samma syfte, att cirkulera luften samtidigt som den ger ljus.

Taklampor behövs även i utrymmen där extra belysning är nödvändig, till exempel tvättstugan. Här kan det vara värt att installera ett lysrör.

En ljuskrona kan kännas för stor, omodern eller luxuös för ett vanligt hem men också denna finns i en mängd olika modeller. Ljuskronan är uppbyggd av flera lampor och ofta också dekorativa detaljer. Från denna lampa kan man få mycket ljus om man väljer en i kristallmodell medan man får en mörkare variant om man väljer en av smidesjärn.

Plafondens skärm sitter nära taket vilket gör att armaturens ljus riktas mot just taket. Denna typ av lampa är inte lika utrymmeskrävande som en hängande lampa varför den är ett alternativ då man behöver belysning i närheten av en dörr eller om taket är lågt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *