Spara din bebis stamceller – det kan rädda deras liv

stamceller

Vid födelsen av ditt barn får du en fantastisk engångsmöjlighet att hjälpa din familj genom att samla och lagra ditt barns navelsträngsblod. Detta beror på att navelsträngsblodet innehåller stamceller som en dag skulle kunna rädda livet på ditt barn eller ett av ditt barns syskon. Till skillnad från embryonala celler behöver inte celler från navelsträngsblod innebära förstörelsen av ett embryo.

Att ta stamceller från barnets navelsträngsblod utgör inte någon som helst risk för modern eller barnet.

Varför är stamceller så fantastiskt?

Stamceller är så otroligt kraftfulla eftersom de har den fantastiska förmågan att omvandla sig och växa till andra typer av celler – såsom blodceller eller benceller. Genombrott inom stamcellsforskning är några av de viktigaste i medicinsk historia och utgör en verklig chans att bekämpa sjukdomar som man länge trodde man inte kunde behandla. Listan över sjukdomar som stamceller har förmåga att bota fortsätter att växa. Sjukdomar så som leukemi, hjärt- och kärlsjukdomar, olika hjärnsjukdomar och sjukdomar i nervsystemet och stroke kan behandlas och ibland vändas med hjälp av stamceller.

Transplantationspatienter har också en mycket bättre chans till återhämtning när de får stamceller tagna från den egna kroppen eller från en relaterad donator. Det är därför det är så viktigt att samla stamceller när du har chansen – från navelsträngen när barnet föds.

Forskarna är också mycket glada över framstegen inom regenerativ medicin där man tillverkar medicin för att reparera kroppen med patientens egna stamceller. När dessa framsteg realiseras, är det föräldrar som sparat sina barns navelsträngsblod som kommer att vara i en mycket bättre position för att dra nytta av detta.

Hur insamlingen fungerar

I god tid före förfallodagen kontaktar föräldrarna en navelsträngsblodbank och banken kommer att skicka dem en provtagningssats. Banken skickar också instruktioner för insamling till läkaren som övervaka graviditeten. Efter födseln, när navelsträngen klipps, lämnas blodet kvar i strängen och moderkakan dräneras i en förvaringspåse. Denna process kan även utföras om man gör kejsarsnitt vid födseln. En dag eller så senare, skickas blodet via medicinsk kurir till uppsamlingsbanken och stamcellerna hämtas och placeras i en frys för permanent lagring tills de behövs.

Att välja rätt bank: Att vilja behålla barnets navelsträngsblod är ett stort beslut och kräver viss efterforskning. Det finns flera faktorer att tänka på när man väljer lagringsanläggning:

Har företaget har en egen lagringsanläggning, eller är de helt enkelt en mellanhand, som gör insamling för ett annat lagringsföretag?

Har deras prov använts? Överraskande nog har många navelsträngsblodslagringsföretag aldrig haft ett prov som tagits från lagret. Meritlistan är viktig.

Är det en offentlig eller privat anläggning?

Offentlig bank – navelsträngsblod från anonyma donatorer går att hjälpa obesläktade patienter
Privat/Familjebank – barnet vars navelsträngsblod som samlas in kan använda den för barnet själv eller en nära familjemedlem (vanligtvis ett syskon)

Navelsträngsblodsinsamling är ett säkert, icke-invasivt sätt att tillhandahålla dessa livgivande celler till ditt barn, din familj eller den som behöver dem. Det är som en kraftfull sjukförsäkring för din familj, så ta chansen när du har chansen. Väntar du barn så se till att samla barnets stamceller vid födseln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *