Refinansiering av skuld

Refinansiering av skuld

Att refinansiera handlar om att man ersätter befintliga skulder med nya lån, vilka har andra villkor än de ursprungliga hade. I Norge finns det tre vanliga former av refinansiering:

  • Refinansiering intecknad på sin nuvarande bank;
  • Att flytta refinansieringen till en annan bank;
  • Att refinansiera andra skulderAnledningen till att refinansiering görs är för att man vill få bättre villkor på skulden man har. Detta sker genom att man tar nya lån med lägre ränta och betalar sedan tillbaka den gamla skulden med det nya lånet.

Refinansiering av bolån

Det är idag vanligt att man refinansierar av bolån i Norge. Ofta görs detta genom att man har en ny värdering av sitt boende eller pantobjekt. Därefter ansöker man om en ny långivare som man kan inleda bättre lånevillkor med. Desto bättre ekonomiska förutsättningar du har, ju lättare har du att få lånet beviljat. Detta kan till exempel handla om att du har, och har haft, en fast inkomst och har en säkerhet i form av bostadsrätt du kan uppvisa för banken. Det är oftast mest gynnsamt att omförhandla villkoren för lån om det är upp till 60 procent av fastighetens värde.

Vad som kan hända när man gör en ny värdering av sitt boende är att huset har ökat i värde sedan sist det värderades. Detta gör att lånet man tidigare tagit inte utgör lika stor procentdel

av husets pris som det tidigare gjort. Till exempel kan man från början tagit ett lån som täckte 75 procent av kostnaden för huset, men när värdet på huset har ökat kan bostadslånet utgöra exempelvis 55 procent av den totala summan. Procentsatsen ligger då under 60 procent, vilket är fördelaktigt.

Det är också vanligt att refinansiera genom att flytta sitt bostadslån till en annan bank. Även i den här situationen är målet att få bättre lånvillkor och lägre ränta, vilket i sin tur leder till

lägre lånekostnader. Det är vanligt att man gör detta genom att först göra en ny värdering av sin bostad och därefter presentera detta för den nya banken samt det nuvarande lånet. Om man får bättre premisser hos den nya banken kommer man kunna betala tillbaka det gamla lånet med det nya.

Refinansiering av kredit

Det tredje sättet man kan göra handlar om hur man mest fördelaktigt kan göra med krediter eller smålån. Det handlar, precis som i andra fall, om att man tar nya lån till mer fördelaktiga villkor och räntor för att betala tillbaka sina gamla skulder. Detta kan ses som extra viktigt i fall där man har kreditkortskulder, skulder från SMS-lån eller andra smålån som är kostsamma.

Genom att ansöka om ett nytt lån kan man betala tillbaka flera andra dyrare skulder, vilket i längden kan löna sig då man blir av med ett antal dyrare skulder till förmån för ett som är

billigare. På sikt leder detta till lägre kostnader och avgifter, samtidigt som den ekonomiska situationen för personen i fråga kan bli enklare, då man kan hålla koll på färre lån.

Att refinansiera en skuld kan göras på flera olika sätt men det är många som väljer att använda sitt bolån till detta. Det är en vanlig metod att göra så, men det kan också bli

kostsamt med tanke på hur lång återbetalningstid man har. Detta är också anledningen till att flera personer tar lån utan säkerhet som har lägre räntor än de dyraste smålånen och SMS- lånen. Detta för att kunna hålla dessa utgifter frånskilda från bostadslånet och på så sätt kunna betala av skulden snabbare. Det går i dessa fall att be om banken om avdragsfrihet för att på så vis kunna betala tillbaka skulden så snabbt som möjligt.

Källa: Sverigelånet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *