Om protein och pulver

protein

Varför proteinpulver?

Tränar man hårt för att bygga muskler är det viktigt att få i sig protein. Det går bra att äta vanlig mat för att få i sig proteiner, så protein i pulverform är verkligen inget måste. Däremot är det ett mycket lätt och praktiskt sätt att snabbt och enkelt få i sig protein när man tränar. Att äta motsvarande mängd i vanlig kost kan vara både jobbigt och dyrt för många och det kan ta mycket tid i anspråk.

Vad är det?

Så vad är då proteinpulver? Jo, det är en typ av kosttillskott som innehåller protein i pulverform. Det är alltså ett tillskott och ska inte ersätta vanlig mat. Den vanligaste typen görs av vassle som är en restprodukt som uppstår vid osttillverkning. Vassle är ett fullvärdigt protein som har stor effekt för muskelbyggande. Efter att vasslet framställts torkas det och pulvriseras. Därefter brukar det smaksättas och säljas i exempelvis påsar eller burkar som proteinpulver. Det finns dock även naturell smak om man skulle vilja ha det.

Vad gör proteinet?

Proteinpulver förser kroppen med protein som i sin tur är de byggstenar som musklerna växer av. Dessa byggstenar av protein utgörs av olika aminosyror. Får man i sig för lite protein efter ett hårt träningspass kommer musklerna istället att brytas ned eller inte växa lika mycket som om man hade fått i sig tillräckligt. För att vara på den säkra sidan är det därför bra att direkt efter ett träningspass snabbt få i sig protein. Förutom att bygga muskler är protein också viktigt för blodet och de röda blodkropparnas funktion. Detta bidrar till ökad hälsa i allmänhet.

Olika former av pulver

Även om vassleprotein är den vanligaste typen när det kommer till proteinpulver så finns det en även många andra. Ett par exempel på dessa är:

  • Kaseinbaserat protein – denna typ av protein har till skillnad från vassleprotein en långsam upptagningsförmåga för kroppen. Den kan därför vara bra att ta till frukost eller innan man går och lägger sig eftersom den då under lång tid förser kroppen med protein under dagen eller natten. Kasein utvinns precis som vassle ur mjölkprodukter.
  • Vegetabiliskt protein – denna typ av protein är idealiskt för vegetarianer och veganer då den använder sig av protein som finns naturligt i växtriket. Den vanligaste typen av vegetabiliskt protein är sojaprotein som precis som vassle snabbt tas upp av kroppen.
  • Hydrolyserat protein – denna typ av protein tas upp mycket snabbt av kroppen och lämpar sig särskilt väl efter ett stenhårt träningspass då musklerna skriker efter protein.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *