Koftor och skor, de behövande plaggen

Koftor

Koftor och skor är någonting som vi alla behöver vid en eller annan tidpunkt. När man sitter och tittar ut genom det frostade fönstret en kall vinterkväll med varm choklad i handen kommer en mysig kofta väl till användning för att hålla en varm. Samtidigt är skor väldigt behövande varje gång man måste lämna huset. Inte är det särskilt roligt att springa ut utan skor och riva upp strumporna. Nejdå, de rätta kläderna bör man ha.

Köpa online på Life-is.se

Koftor för värme och bekvämlighet

Hur beskriver man koftor på ett bra sätt? Komfort, värme och ett mysigt klädesplagg. En kofta är som en typ av stickad tjockare tröja. Man började först använda ordet kofta under 1500-talet, men de koftor som efterliknar de plagg vi har idag började inte användas förrän 1600-talet. De koftor som stickas i trikå kom under 1800-talet.

Var kommer då ordet cardigan ifrån och hur är det olikt en kofta? En cardigan och en kofta är egentligen samma sak. Skillnaden är att ordet cardigan används i engelskan för att tala om koftor. Dessa cardigans har långa ärmar, knäpps där framme och är vanligtvis varmare än andra tröjor. Den beskrivningen låter ganska identisk till koftor, inte sant? Koftan började som en militärjacka, där materialet var av ull som hade borstats och stickats. På kanterna hade man även päls för att det skulle bli extra varmt. Det var just under Krimkriget som dessa tidigare koftor användes.

Detta svarar dock inte riktigt på frågan var ordet cardigan egentligen kommer ifrån. Jo, det var nämligen härföraren, sjunde earlen av Cardigan, James Thomas Brudenell som den döptes efter. När 1900-talet började närma sig var det vanligare att man använde koftor som en sportjacka utan krage, och det var till och med många som stickade sina egna koftor istället för att köpa.

Skor för utomhusaktiviteter

Skor, någonting som vi använder så ofta att vi nästan tar dem för givet. En sko är en av de få klädesplagg som har flera olika användningsområden. Man kan bära stilettklackar för att se vacker ut under en fest eller högtid, man kan använda gummistövlar för att se till så att strumporna inte blir blöta eller så kan man ha på sig gympaskor för att få den perfekta friktionen för att kunna springa snabbt. Kanske är man väldigt intresserad av tradition och väljer att bära den typen av skor som traditionen har.

Självklart finns skor i flera olika material, men det är vanligt att skor är gjorda av läder och att de sedan har både en ovandel och en sula på insidan. Man ser till så att skorna sitter fast på foten genom antingen ett kardborreband, skosnören, blixtlås eller resårband. Om skon är så hög att den når över ens vrist har den benämningen stövlar eller kängor, som brukar användas i lite svårare terräng för att enklare komma fram. Dock är det många som har börjat uppskatta hur häftigt kängor och stövlar ser ut, vilket har lett till att det har blivit mode att bära dem som ett plagg.

titta på www.deichmann.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *