Hjälpmedel till seniorer – utomhus

Hjälpmedel till seniorer

Det är otroligt tråkigt när man hör att äldre människor drar sig för att gå ut. Kanske känner man sig rädd för att gå ut eftersom man inte är säker på att man ska orka gå hem igen. Det finns så otroligt bra hjälpmedel för seniorer idag, så detta skulle inte behöva vara fallet. Vilken typ av hjälpmedel till seniorer man väljer beror så klart på vilken typ av hjälpmedel man behöver.

Tittar man på käppar så finns det olika att välja emellan. Behöver man en ergonomisk så finns det, behöver man en ihopfällbar så finns det. Vanliga träkäppar finns så klart också. Det finns även en held del tillbehör till käppar, som till exempel handledsrem eller ispigg. Bra om det är halt ute.

Det finns en hel djungel av rollatorer där ute. Det köp beror på vad och vart du ska använda den. Ska du använd en rollator i hemmet väljer du kanske en sort, men utomhus får man tänka lite annorlunda. Om du ofta kommer att använda din rollator på stan så är det bra om rollatorn inte väger för mycket och den ska helst vara enkel att manövrera och svänga med. Kommer du däremot att använda din rollator som du kan använda i skogen eller på landsbygden, kanske du väljer en mer terränggående. Stora hjul är bra här. Man kan även välja att ha hjul med luft eftersom den då kommer att vara mjukare att köra. Var dock medveten om att om du väljer gummihjul, så kan du faktiskt få punktering.

Är man ute efter en rullstol så finns det även här otroligt många att välja emellan. Det många kanske inte känner till är de olika funktionerna och egenskaperna som finns på de olika modellerna. De vanliga modellerna kan antingen användas för att köra själv med de två cirkelformade handtagen som sitter på utsidan av hjulen, alternativt kan en annan person köra dig med hjälp av de två handtagen baktill på rullstolen. Vikten är viktig vid köp av rullstol. Desto mindre vikt, desto mindre kraft krävs att köra den. De flesta rullstolar liknar varandra idag med sina två stora bakhjul och två mindre framhjul. Alla hjul är vridbara. Det finns ofta även benstöd och armstöd, men se upp eftersom du ibland måste köpa dessa separat.

Använder du rullstol utomhus så finns det ofta tillfälle då man även behöver en rullstolsramp. Innan du väljer vilken ramp som passar dig så kontrollera att den är godkänd för den belastning som du kommer att tillföra. De flesta ramperna är mer eller mindre ihopfällbara, vilket är bra eftersom man ofta vill eller behöver ta den med sig. Man bör dock se till att rampen är lång nog för att kunna användas vid så många olika tillfällen som möjligt. Se även till att rampen är halksäker och har en säkerhetskant vid sidorna.

Detta är ett litet utbud av hjälpmedel som finns för seniorer som gärna vill gå ut och röra på sig. Det finns verkligen ingen anledning att bara sitta inne. Dessa hjälpmedel är till för att hjälpa dig att få ett sundare liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *