Förtält till husvagn

campingvogn

Förtältet är platsen där man umgås och äter middag med sitt sällskap på husvagnssemester. Det bygger ut husvagnen och tillåter vistelse även när det regnar eller är annat dåligt väder. Det finns många olika tält att välja till mellan, allt från enkla och små till stora och komplicerade.

Att välja tält

Till att börja med bör man lista ut vad man ska använda förtältet till. Ska ni förflytta er mycket eller har ni tänkt stanna på samma plats? Vilken årstid har ni tänkt semestra? Eller ska ni bo hela året i husvagnen? Om man ska förflytta sig mycket är det bra att skaffa ett förtält som är enkelt att montera och packa ihop. Då bör man kanske skaffa ett mindre tält. Vill man däremot stanna en längre tid på samma plats är det bättre att skaffa ett stort tält som lägger mer fokus på att vara stadigt och tåla väder och vind än att tänka på om det är enkelt eller ej att montera det.

Det finns tält i många olika material och storlekar. I Europa är standardmåttet på ett förtält två och en halv meter. Men det finns också förtält med djup på upp till tre och en halv meter för barnfamiljer och långtidscampare. När man väljer material bör man anpassa det till campingplatsens klimat och årstid. Förtält av akryl och polyester är lätta material som håller bra. Ett förtält bör ha ventilation och myggnät, särskilt om tältet är gjort av plast eller annat material som inte ”andas”. Förutom att tillföra frisk luft ser ventilationen till att tältet inte blir överhettat.

Man ska alltid anpassa det förtält man har tänkt köpa till A-måttet på husvagnen. Det brukar stå i manualen men annars går det bra att mäta själv. Man mäter då från marken, genom skenan där förtältet fästs på husvagnens tak och ner till marken på andra sidan igen. Mätningen ska ske på horisontell mark och det är en fördel att vara två personer eller fler. Man använder sig av  ett långt måttband.

Se valet av campingutrustning

Förvaring av förtält

När man packar ihop sitt förtält för säsongen ska man först och främst se till att det är helt torrt. Annars kan det drabbas av mögel och då måste förtältet kastas. Förvara det på en plats där det är torrt och svalt och det finns bra ventilation. Man bör också packa tälttyget för sig och tillbehören för sig så de inte ligger och sliter på tälttyget.

hitta fórtält husvagn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *